Smultronet

Verksamheten på Smultronet (1-3 år)

En dag hos oss kan se ut så här:

7.00 Vi börjar dagen med att vara utomhus direkt när vi öppnar och barnen leker med varandra.

8.30 – 9.00 Barnen går in några i taget och får klä av sig i lugn och ro. Vi ger dem möjlighet och tid till att ta av sig och hänga upp sina kläder. På och avklädning är en del av vår verksamhet. Vissa barn stannar kvar ute och vi går ofta till skogen eller på andra småutflykter.

8.30 – 11.00 Barnet kommer in till Smultronet och där finns en miljö anpassad efter det lilla barnet. Barnen får frukt, men även möjlighet till att pressa apelsin, bre en knäckesmörgås. Under förmiddagen är barnen aktiva med olika övningar, lekar och skapande. Vi delar ofta gruppen på tre, så att gruppen aldrig känns för stor.

11.00 Samling i två grupper med olika aktiviteter anpassade efter gruppen.

11.30 När vi äter lunch brukar vi bjuda runt maten och alla har möjlighet att säga ja tack eller nej tack. Barnen tar själva sin mat och mjölk och vatten finns i små kannor så att de kan hälla själva. Detta ökar självständigheten hos barnen.

Efter maten finns det möjlighet att sova, men eftersom madrasserna alltid finns tillgängliga för barnen kan de vila när de själva känner sig trötta. När ett litet barn börjar på förskolan är det vanligt att det sover på förmiddagen, men allteftersom de blir äldre förskjuts sovtiden till senare. De barn som inte sover har möjlighet att gå ut eller ta det lite lugnt med sagoböcker.

14.30 Mellanmål

15.00 – 17.00 Aktiviter ute eller inne. Barnen hämtas.